• A te érvelési hibád a

  Hamis okozat

  Mit tettél?
  Feltételezted, hogy két látszólag együtt járó vagy együtt változó dolog közül az egyik okozza, váltja ki a másikat, vagy legalábbis az egyik hatással van a másikra, miközben nem ismerted vagy bizonyítottad, hogy ezt miként teszik.
  Miért hibás az érvelésed?
  Az, hogy két dolog változásai vagy előfordulásai egybeesnek, nem jelenti feltétlenül azt, hogy azok közül egyik a másikat okozza vagy akár csak elősegíti azt. Valójában az egybeesések lehetnek véletlenek is, vagy mindkét jelenséget okozhatja egy harmadik, akár ismeretlen és feltáratlan faktor is. Ok-okozati összefüggés csakis a kiváltó mechanizmusok és összefüggések pontos ismeretében és ellenőrzését követően állapítható meg.
  Példa a hamis érvelésre
  • A Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalom megindulása óta folyamatosan nőtt, ezért egyértelmű, hogy a globális felmelegedést az ipari termelés növekedése okozza.
  • A mikrohullámú sütő használata meghosszabbítja az életet, mert egyértelmű összefüggés mutatható ki az egyes országokban várható átlagéletkor és az egy főre jutó mikrohullámú sütők száma között.
  Oszd meg ezt az érvelési hibát másokkal is!